Kuchnia kociołkowa. Pieczonki z mięsem i warzywami

Kociołki jednym przypominają biwakowe posiłki przygotowywane nad ogniskiem, innym kojarzą się z kuchnią myśliwską. Dania jednogarnkowe w niektórych regionach kraju cieszą się popularnością od dawna. Popularne pieczonki świata jednak nie zawojowały, ale stały się potrawą, od której miłośnicy kociołkowania tę przygodę zwykle zaczynają. Na temat pieczonek, zwanych także prażonkami, powinni wypowiadać się tylko ci, którzy choć raz w życiu ugotowali coś w kociołku żeliwnym nad ogniskiem. Pieczonki z mięsem i warzywami wersji mają wiele. Każdy może wypracować własny przepis, którego ukoronowaniem będzie potrwa inna niż inne. Dzisiaj podam mój przepis dla początkujących.

Pieczonki z mięsem i warzywami

REKLAMA

W kociołku, garnku lub brytfannie

Pieczonki z mięsem i warzywami można przygotować nie tylko w garnku nad ogniskiem, ale też w żeliwnej brytfannie w kuchennym piekarniku. I choć w takim wydaniu nie będą miały tej dzikiej otoczki, którą dostarcza gotowanie pod chmurką, to nikt nikomu nie zabroni przetestować przepis najpierw w kuchni. Ciągłe grillowanie może się znudzić, więc warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Tym, którzy chcą pichcić już teraz, potrzebny będzie kuchenny garnek żeliwny lub żeliwna brytfanna. Potrenować można w kuchennym piekarniku, ale te najsmaczniejsze pieczonki z mięsem i warzywami powstają w klasycznym kociołku żeliwnym, przeznaczonym do pichcenia nad ogniskiem.

Istnieje szereg przepisów na mięsno-warzywne dania jednogarnkowe. Miłośnicy pichcenia nad ogniskiem tę kulinarną przygodę zwykle rozpoczynają od pieczonek. Nie trzeba znać regionalnych przepisów na pieczonki śląskie czy inne, aby coś jednogarnkowego przyrządzić. Zawartość kociołka śląskiego nie każdemu może przypaść do gustu. Większość tych potraw ocieka tłuszczem ze smalcu, boczku i kiełbas. To potrawy dla kulinarnych twardzieli. Tłuszcz możemy jednak zredukować do minimum wykorzystując np. schab (sprawdź schab w promocji na Gazetkowo.pl) lub mięso drobiowe. Z kolei stosując odpowiednio grubą wyściółkę dna kociołka z liści świeżej kapusty, odseparujemy potrawę od wytopionego płynu.

pieczonki z kociołka

Pieczonki z mięsem i warzywami – danie dla początkujących

Każdemu kucharzowi zależy, aby jego pieczonki z mięsem i warzywami na biesiadnikach zrobiły oszałamiające wrażenie. Proponuję zatem, abyście na początek skorzystali z poniższego przepisu, który z czasem sami zmodyfikujecie. Staramy się nie przesadzić z ilością składników, pamiętając o tym, że w daniu jednogarnkowym wszystkie smaki się przenikają. Właściwe przyprawienie pieczonki z mięsem i warzywami nie należy do zadań łatwych. Zadanie to nieco utrudnia obecność świeżej kapusty, ale jej obecność jest nieodzowna. Należy być ostrożnym z solą w trakcie pieczenia. Sól i pieprz podajemy gościom do stołu, aby sami dokonali ew. korekty smaku.

Składniki pieczonki z mięsem i warzywami:

  • wędzony boczek surowy – 500 g
  • karkówka lub/i schab – 500 g+ 500 g (ilość mięsa zależy od potrzeb)
  • świeża kapusta biała – 1 mała główka
  • kilka dużych zielonych liści kapusty (wyściółka kociołka)
  • marchew – 1 kg
  • por – użyjemy jego jasną część, więc mogą być 2 szt.
  • cebule duże – 2-3 szt
  • sól i pieprz ziołowy
  • gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego
  • olej roślinny
  • dwie butelki ciemnego piwa – 0,3 l

Pieczonki z mięsem i warzywami – przygotowanie

Cebulę i por kroimy grubo. Marchew kroimy tak, aby można było ją ułożyć gęsto obok siebie. Boczek należy pokroić w kostkę. Jeśli kupiliśmy boczek pokrojony w długie, cienkie plastry – idealnie! Z karkówką postępujemy tak, jakbyśmy mieli ją grillować, czyli kroimy na plastry i rozbijamy z obu stron tłuczkiem do mięsa. Schab? Tak samo. Boczku wędzonego przyprawiać nie musimy. Rozbite porcje karkówki i schabu, nacieramy z obu stron olejem oraz ulubioną gotową mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego. Świeżą kapustę można grubo pokroić, ale lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie liści w całości i układanie ich po kilka na kolejnej warstwie składników. Zaczynamy.

pieczonki z kociołka żeliwnego

Przygotowany kociołek żeliwny (żeliwny garnek) należy wysmarować wewnątrz tłuszczem (dno i brzegi). Na jego dnie układamy 2-3 duże zielone liście świeżej kapusty; zabezpieczą potrawę przed przypaleniem i odseparują od wytopionego tłuszczu, płynu i nadmiaru przypraw; nie będziemy ich jeść. Wszystkie składniki układamy kolejno warstwami. Kolejność? Pierwszą warstwą są zielone liście kapusty. Drugą warstwą nie powinno być mięso. Zwykle układa się nieco cebuli i marchwi, jako aromatyczny podkład, który też pójdzie na zmarnowanie. Potrawa zacznie się od warstwy trzeciej, którą będą jasne liście kapusty.

Jeden kawałek karkówki odkładamy na bok. Po co? Moment. Na tych 2-3 ładnych liściach kapusty układamy resztę przyprawionej karkówki. Przykrywamy ją liściem i układamy kolejną warstwę, czyli porcje schabu. W każdej warstwie lokujemy cały zapas mięsa, ale musimy pozostawić sobie jakiś kawałek testowy. Będzie nim odłożony przed chwilą kawałek karkówki, którym tę układankę zakończymy. Tak więc teraz warstwy z warzywami: por, kapusta, cebula, kapusta, marchew i znów kapusta. Kociołek nie musi być wypełniony po brzegi, ale najczęściej wypełniony jest. Teraz już tylko kładziemy testowy kawałek karkówki, dolewamy nieco ciemnego piwa i przykrywamy garnek.

pieczonki

Pieczonki, prażonki, duszonki…

Staranność połączona z cierpliwością i skupieniem jest gwarantem także i kulinarnego sukcesu. Pieczonki z mięsem i warzywami w żeliwnym kociołku myśliwskim niby zrobią się same, ale, jeśli lubimy wszystko mieć pod kontrolą, potrawę warto doglądać. Ciemne piwo służy do podlewania potrawy. Nie kąpiemy potrawy w piwie, podlewamy co jakiś czas, aby mięso się nie przypaliło i uzyskało ów oczekiwany smak. Dlaczego piwo ciemne? Bo ja piwo ciemne bardzo lubię. Pieczonkę w Waszym wykonaniu możecie podlewać innym. Co jeszcze jest ważne?

W trakcie pieczenia żeliwny kociołek powinien stać na małym ogniu. Pisałem o tym w poprzednich artykułach na temat kociołków i gotowania w nich na ognisku. Ponieważ wskazanym jest doglądanie do kociołka w trakcie pieczenia, nie skręcamy pokrywy śrubą. Pokrywa jest ciężka i dobrze przylega, więc, jeśli kociołek stoi na solidnym gruncie, nie zapada się, nie kołysze, nie ma sensu zabezpieczać go śrubą, bo to tylko utrudnia dostęp do zawartości w trakcie pieczenia.

Poszukując przypraw do własnych kompozycji pieczonek warto sprawdzić, co oferują w promocji pobliskie sieci handlowe. W tych poszukiwaniach pomogą Wam Gazetki promocyjne – Gazetkowo.pl. W jednym artykule całej wiedzy przekazać nie sposób, więc polecam uważną lekturę pozostałych, opublikowanych na wiejskomiejski.pl. Pamiętajcie, że przed i po użyciu kociołek żeliwny wymaga odpowiednich zabiegów, o których wspominałem na blogu często. Na początek wiele cennych informacji znajdziecie w artykule pt. Przygotowanie kociołka do sezonu.

Słucham? Jak podajemy pieczonki? Ochoczo acz nie za często. 😉 SMACZNEGO!

Artykuł sponsorowany

Polub i podziel się treścią z innymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

siedem + piętnaście =