Zraziki z filetu z piersi kurczaka

Wolicie wołowe, wieprzowe czy drobiowe? Jak to co? Mięso. Dziczyznę? Spokojnie. Mięso wołowe nie jest zbyt popularne przede wszystkim z uwagi na cenę. Odstrasza nas także czas przygotowywania z niej potraw. Na polskich stołach dominuje wieprzowina i mięso drobiowe. W kraju, w którym dziki można spotkać w miastach, dziczyzna nie jest ani popularna, ani, kurczę, dostępna. Trudno. Świetnie. Do przyrządzania potraw na szybko idealne jest mięso drobiowe. Jeśli lubisz gotować,  na pewno masz kilka swoich ulubionych potraw, które potrafisz przygotować w ciągu 20-45 minut. Wiejski rosół z kury? Zapomnij. Ale z filetów z kurczaka można przyrządzić niejedno pyszne danie. Dzisiaj podam prosty przepis na zraziki z filetu z piersi kurczaka zagrodowego.

Duże wymagania, bo małe potrzeby?

Od lat zaopatruję się w małym sklepie mięsnym, który oferuje mięso oraz produkty wędliniarskie z własnego rodzinnego gospodarstwa rolno-hodowlanego. Nie jest tanio, ale oczekuję jakości, więc to mój wybór. Oprócz wędlin najczęściej kupuję wieprzowinę oraz mięso drobiowe. Ilekroć pada pytanie, co podać, zawsze odpowiadam, że to co w kurczaku najpiękniejsze. Właścicielka z uśmiechem zawsze wybiera dorodne i zawsze podaje dwie. Na taki żarcik można sobie pozwolić tylko w sklepie mięsnym, w którym bywa się od lat. Pobliski sklep mięsny cieszy się znakomitą renomą nie tylko w mojej dzielnicy.

hodowla zagrodowa

REKLAMA

Oczywiście nie kupuję tam tylko mięsa drobiowego, ale jeśli mam ochotę na drób to kupuję go tylko tam. Wielkie kurze fermy nie cieszą się dobrą renomą. Świadczą o tym liczne happeningi i kampanie na rzecz poprawy warunków hodowli drobiu. Wystarczy w google lub na YT wpisać hasło “Frankenkurczaki”. Wielkie reklamy… Wielkie promocje… Hm. Ja wybrałem mały sklep mięsny, który sprzedaje swojskie wyroby, bo zależy mi, aby łańcuch pokarmowy, którego tu jestem końcowym ogniwem, nie przeistoczył się w kolczasty drut. Moje małe potrzeby ten mały sklep zaspokaja doszczętnie. To naprawdę dużo. Robi wielką robotę, bo zaspokaja moje wielkie wymagania. A to już bardzo wiele.

Zraziki z filetu z piersi kurczaka zagrodowego

Czy ktoś poczuje się zrelaksowanym po kilku godzinach stania nad garami i krzątania się w kuchni? Mój sąsiad twierdzi, że nie lubi kuchennej krzątaniny, więc dlatego lodówka w jego kuchni stoi zaraz przy drzwiach. 😀 Jak wiecie, mój sąsiad to dziwak. Przygotowanie jakiegoś wykwintnego posiłku zwykle trwa więcej niż 30 czy 40 minut. Lubimy potrawy, których przyrządzanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Lubimy jeść smacznie i na potrawę nie czekać zbyt długo. Ciężko to pogodzić.

Drobiowe bitki znają wszyscy. Szaszłyki drobiowe też nie należą do przepisów kuchni tajemnej. Kotleciki drobiowe w sosie koperkowym? Pychota. Potrawka z kurczaka? Skrzydełka albo udka pieczone? Te potrawy wszyscy znamy i lubimy. Czasami jednak chcemy jakiejś zmiany w drobiowym menu, bez konieczności wizyty w ulubionej restauracji czy orientalnym barze. Co z naszą kreatywnością? Podam mój przepis na pyszną potrawę z mięsa z kurczaka. Będzie to danie na szybko, ale danie z klasą. Zraziki z filetu z piersi kurczaka można przygotować według wielu innych przepisów. Moje drobiowe zraziki powstały na bazie suszonych pomidorów, które w końcu doczekały się kulinarnego debiutu.

Roladki z filetu z piersi kurczaka

Zraziki z filetu z piersi kurczaka – przepis

Składniki: filet z piersi kurczaka zagrodowego, pomidory suszone na słońcu w oliwie z oliwek (lub pasta pesto), przyprawa do mięsa drobiowego (może być do szaszłyków drobiowych lub inna ulubiona dodawana do mięs), ser mozzarella (lub inny, jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak), sól ziołowa, oliwa z oliwek.

Filety kroimy na kawałki, tnąc mięso w poprzek, najlepiej lekko pod skosem. Każdy płat delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy nieco solą oraz z obu stron wybraną przyprawą do mięs. Na przygotowanym płacie mięsa układamy jeden lub dwa suszone pomidorki wraz z kawałkiem sera i zwijamy całość, zapinając zrazik wykałaczką. Przygotowane zraziki drobiowe układamy w naczyniu żaroodporny, podlewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zraziki zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Użyty przeze mnie filet z piersi kurczaka zagrodowego ważył 500 g. Z takiego kawałka mięsa drobiowego mnie udało się zrobić 8 zrazików. Aby zraziki nie były zbyt suche w trakcie pieczenia podlewamy je oliwą czerpaną z naczynia. Ten zabieg wystarczy wykonać raz po 20 minutach pieczenia. Przygotowanie zrazików zajęło mi 10 minut. Pobyt w piekarniku to kolejne 30 minut. W ciągu tych 30 minut z powodzeniem ugotujemy ziemniaki lub kilka porcji ryżu oraz ulubione warzywa na parze. Czas przygotowania potrawy powinien zamknąć się w 40 minutach.

Roladki z filetu z piersi kurczaka

Kurczak z polskiej zagrody

Dla miłośników dań z mięsa drobiowego kuchnia polska ma wiele propozycji. Wiele rodzimych potraw drobiowych ma swoje odpowiedniki nie tylko w kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Mięso drobiowe popularne jest na całym świecie, więc kurczaka z warzywami spotkamy w kuchni meksykańskiej czy brazylijskiej. Oryginalność tych potraw nie wynika z miejsca czy narodowości kucharza, lecz z użytych przypraw, ich proporcji oraz dodatków i sposobów podania. Słucham? Sam kurczak też może pochodzić z dowolnego kraju. 😉

Masowy handel spożywczy opiera się na masowej produkcji. Ta z kolei bazuje na masowej hodowli, której wydajność zabezpieczają masowe uprawy. To tak z grubsza rzecz ujmując. W masowej hodowli drobiu, którą kojarzymy z wielkimi fermami, stosowane są masowe rozwiązania, które, niestety, nie sprzyjają jakości pozyskiwanego z nich mięsa. Na jakość mięsa ma wpływ wiele czynników. Wielką role odgrywa jakość pokarmu oraz metody i warunki hodowli. Tylko małe gospodarstwa rolno-hodowlane robią to w sposób tradycyjny pod każdym względem.

Miłośnikom makaronu sojowego z kurczakiem, piersi z kurczaka po chińsku, kurczaka w cieście czy kurczaka z warzywami po chińsku polecam mięso drobiowe z kurczaków zagrodowych oraz przepisy opublikowane na stronie https://zagrodowy.pl/przepisy/

Artykuł sponsorowany

 

 

Polub i podziel się treścią z innymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

osiemnaście − 4 =