Ryż z jabłkami i cynamonem

Mój sąsiad zwykł mawiać, że, jako osobnik naprawdę wszystkożerny, nigdy nie wybrzydza – mięso też zje. Jeśliby pominąć niezliczoną ilość dość istotnych szczegóły, można między nami w tym względzie podobieństwo dostrzec wcale niebagatelne. A poważnie. Lubię potrawy mięsne, ale staram się cotygodniową dietę urozmaicać tak, aby monotonia nie zachwiała moim do nich pozytywnym nastawieniem. Nie dostaje drgawek widząc na talerzu warzywa. Kapusta? W dowolnej postaci. Włoszczyzna? Codziennie. Rybę zjem z apetytem. Kluski, pierogi, makarony – bardzo proszę. Z przyjemnością zjadam wszelkie potrawy znanej mi kuchni polskiej.

Ryż z jabłkami i cynamonem

REKLAMA

Kuchnia innych krajów w większości też mnie nie przeraża. Napisałem, że w większości, choć znam ją w mniejszości… No, ale po co ma się wyobraźnię, prawda? 🙂 Gorzej sprawy się mają, gdyby na talerzu miała zjawić się ośmiornica, żaba czy choćby nasz rodzimy ślimak. Tego kulinarnego zahamowania nie zmienił fakt, że (wedle pewnych rozporządzeń unijnych i zapisanych tam klasyfikacji) ślimak to ryba. No weź… Nawet taki wszystkozjadacz ma swoje kulinarne tabu. Jakieś ograniczenia mieć trzeba, bo w przeciwnym razie, jaki sens miałaby wyprawa do rybnego, skoro rybki mamy w akwarium. Pośród licznych umiejętności oraz braku niektórych, mam tę cenną, że to i owo umiem sobie wyobrazić… 🙂

Ryż z jabłkami i cynamonem

Urozmaicony jadłospis

Żab i ślimaków na wsi pod dostatkiem. W miejskim ogrodzie również z corocznym rozrostem populacji wstężyk ogrodowy wcale się… nie ślimaczy. Nie przyszło mi jednak do głowy, aby sporządzić potrawkę ze ślimaków, choć wiem, że nawet te w moim ogrodzie też są jadalne. Przecież nie będę ogołacał jeżowej spiżarni. 🙂 Mam co jeść. A żaby? No weź… W moim wieku uganianie się za żabami może zakończyć się poważną kontuzją. Potrzeba poznawania świata nie musi obejmować żab. A już na pewno nie tego, jak one smakują na talerzu. Tak, tak… Ryż z jabłkami i cynamonem. A ja tu o żabach. 😀

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dbając o urozmaiconą dietę mam pomysły różne, ale bez dyskusyjnych szaleństw. Urozmaicony jadłospis jest jednym z filarów prawidłowego odżywiania. Znamy to: mało, często, rozmaicie. Potrawą, do której nikt mnie namawiać nie musi, jest ryż z jabłkami i cynamonem. Jest to potrawa z tych błyskawicznych. Jedynym ograniczeniem jest czas potrzebny do ugotowania ryżu. Najkrótszy czas przygotowania ryżu z jabłkami i cynamonem wynosi 15-20 minut. Dodatkowym atutem jest fakt, że ryż z jabłkami i cynamonem przygotowujemy bez nadmiernego wysiłku. Ba! Zapach cynamonu odpręża i relaksuje. Jest bardzo przyjemny. Cynamon jest składnikiem wielu perfum.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Jabłko i cynamon

Cynamon jest moją ulubioną przyprawą, gdy mam ochotę na potrawę na słodko i na ciepło. Cynamon bardzo korzystnie wpływa m.in. na trawienie. Udowodniono jego właściwości antyseptyczne i grzybobójcze. Cynamon sprawdza się nie tylko z ryżem z jabłkami, czy ryżem w ogóle. Pieczone jabłka faszerowane bez cynamonu nie przejdą. Wina grzanego nie pijam, ale miłośnicy nart i sportów zimowych znają i ten smak, i zapach cynamonu. Cynamon niekiedy używam także do potraw mięsnych (w tym do ryb), jeśli mam ochotę na coś w klimacie kuchni indyjskiej. Tak, tak… Nie zapomniałem. Pierogi leniwe ze śmietaną i cynamonem… Wiadomo, że pychota.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Niestety, nadmiar cynamonu może mieć zły wpływ na nerki i wątrobę. Szkodzić może kumaryna w nim zawarta. Można sądzić, że kilka szczypt cynamonu raz w tygodniu nadmiaru nie uczyni. A już na pewno nie, jeśli to będzie cynamon cejloński (Cinnamomum verum) a nie chiński cynamon kasja (Cinnamomum cassia). Cynamon znakomicie sprawdza się zimą. Ryż z jabłkami i cynamonem można przygotować na dwa sposoby i oba są na ciepło. Być może ktoś zna trzeci? Tak czy owak ryż z jabłkami i cynamonem mogę jeść co tydzień.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki: ryż (sypki lub w saszetkach), masło klarowane, jabłka, cynamon. Ryż ugotować. Jabłka obrać ze skórki, wyszypułkować (usunąć gniazda pestek) i pokroić w kostkę. Przygotowanie: Ćwiartkę masła klarowanego roztopić w naczyniu (na patelni, w woku, w brytfannie). Wrzucamy jabłka i mieszając doprowadzamy je do lekkiego spieczenia (kawałki powinny być w miarę miękkie, ale nie rozciapane). Czas pobytu jabłek na patelni zależy od rodzaju naczynia, intensywności ognia oraz naszej uwagi. Trzeba sprawdzić w trakcie (posmakować), czy już mają postać oczekiwaną. To nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut. Chodzi nam głównie o lekkie zmiękczenie warstwy zewnętrznej oraz o to, aby każdy kawałek jabłka nabrał temperatury.

Jeśli chcemy zmieścić się w 15 minutach, proces podsmażania jabłek należy rozpocząć 10 minut po rozpoczęciu gotowania ryżu. Oba składniki potrawy pojawią się na talerzu gorące. Ryż ma tę przypadłość, że utrzymuje temperaturę nieco dłużej niż jabłko w pokrojonej postaci, ale nie liczmy na to, że o tej porze roku potrawa nie wystygnie szybko. Nie ma co marudzić. Do stołu zasiadać. Prostą, lekką i zdrową potrawą się uraczyć. Ryż z jabłkami i cynamonem przygotowany w inny sposób podam przy innej sposobności. Tymczasem żaby w brzuchu się odezwały. Czas coś zjeść. 🙂 Smacznego!

Ryż z jabłkami i cynamonem

PS. Wyczytałem, że bezpieczna dawka kumaryny zawartej w cynamonie wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. U osób dorosłych przekroczenie 0,5 mg na kilogram masy ciała może mieć negatywny wpływ na wątrobę i nerki. Może – bo nie ma badań na ludziach to potwierdzających. Płaska łyżeczka do herbaty to 3 gramy cynamonu. Taka płaska łyżeczka to z pewnością 2-3 szczypty… 🙂 Zawartość kumaryny nawet w chińskim cynamonie nie przekracza kilku procent. Jeśli założymy, że dorosły mężczyzna waży 90 kg, to jego dzienna dawka wynosi… E, to sobie jeszcze nałożę. 😀

Polub i podziel się treścią z innymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

osiem + jeden =